Köln Noel Pazarları: Başka Bir Köln !

Köln Noel Pazarları: Başka Bir Köln !

Kasım ayının sonundan aralık ayının sonuna kadar rota seçimlerimizi etkileyen en önemli faktör kuşkusuz ki Noel Pazarları. Noel’in anlamından bağımsız, sıcak şarap, tarçın, vanilya kokusu, yılbaşı süslemeleri, ateş üstünde pişen yemekler, en sıradan olduğunu düşündüğümüz yerleri bile bambaşka bir atmosfere büründürüyor. Bu festival ortamı gözümüzü öyle güzel boyuyor ki, kar kış demeden, soğuğu hissetmeden gönüllü olarak katılıyoruz. Hiç pişman olmuyoruz ve her sene bu ortamı tekrar deneyimlemek için can atıyoruz.

Almanya’nın Noel pazarları konusunda çok başarılı olduğu bir gerçek. Köln ise vitrinini en güzel şekilde süsleyen şehirlerden bir tanesi. Almanya’nın diğer şehirlerine göre Köln’de Noel pazarları çok daha geç kurulmaya başlamış. İlk pazarların 1820’lerde kurulduğu düşünülüyor. Ancak Köln, bu küçük rötarı çoktan telafi etmiş görünüyor.  

Köln Noel Pazarları genelde her sene aynı tarihlerde kuruluyor. 2024 yılı için de 18 Kasım ve 23 Aralık tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Yılın bu dönemi, eski kent merkezinin süslenmiş sokaklarını ve Noel Pazarlarını gezdiren Christmas Market Express de faaliyete geçiyor. Noel Pazarlarının yanındaki mini tren duraklarından 15 dakikada bir kalkan, Hop on-hop off hizmeti veren bu minik trenleri tek yön seyahatler için de tercih edebilirsiniz.

Christmas Market Express
  • Yetişkin: 15€ (Hop on-Hop off), Tek yön:4€
  • 12 Yaş Altı Çocuklar: 7€ (Hop on-hop off), Tek Yön:2€
  • 2 Yaş Altı: Ücretsiz

Noel Pazarları geleneği hakkında genel bir bilgi edinmek için bu yazıya, Köln’de gezilecek yerler için bu yazıya bakabilirsiniz.

Köln’de Görmeniz Gereken Beş Noel Pazarı:

1-Weihnachtsmarkt am Kölner Dom: Köln Katedrali – Roncalliplatz

Köln’ün tam merkezinde kocaman bir Noel ağacının etrafını saran kırmızı çadırlar, Köln Katedrali’nin gotik havasıyla tamamlanmış. Hava kararınca tam bir ışık şöleni haline gelen meydanda kurulu 100’den fazla stant var.

Salı’dan perşembeye kadar çocuklar için yüz boyama ve oyunlar içeren özel etkinliklerin de düzenlendiği Noel Pazarı’nda akşam canlı performanslara denk gelebilirsiniz. Yine de Köln’de göreceğiniz en iyi pazar için başka adaylarım var.

Ziyaret: 18 Kasım – 23 Aralık, her gün 11:00- 21:00

2-Markt der Engels – Neumarkt:

Köln’ün uzun alışveriş caddesini geçip Neumarkt’a ulaştığınız zaman gerçekten büyüleyici bir atmosfer sizi bekliyor. Özellikle hava kararınca görmenizi tavsiye ettiğim Markt der Engels, çok sade ama göz kamaştıran ışık süslemeleri ile zaman ve mekânı unutturup, ilgisi olmayanları bile içine çekecek türden bir pazar. Caddeden karşıya geçip, Markt des Engels’e girdiğinizde yıldızlarla kaplı bir gökyüzünün altında yürüyormuş hissine kapılıyorsunuz. Üstelik bu yürüyüşünüzde size muhteşem kokular eşlik ediyor.

Köln pazarlarının sadece iyi bir vitrinden ibaret olmadığını, özellikle yeme-içme ayağının da çok özenli olduğunu düşünüyorum. Michelin yıldızlı restoran Maximillian Lorenz’in de Markt der Engels’de bir kabini var. Bir Noel pazarı klasiği sarımsak soslu mantarların tadına burada bakabilirsiniz.

Ziyaret: 18 Kasım – 23 Aralık, her gün 11:00- 21:00

3-Heinzels Wintermärchen – Heumarkt- Altermarkt

Köln’de kış festivalinin doruğa ulaştığı nokta burası değil de neresidir diye sormak gerekiyor. Altermarkt’tan başlayıp Heumarkt’a kadar uzanan pazarda vakit nasıl geçiyor anlamak mümkün değil. Heinzel’in Kış Masalı, temasını çok tatlı bir şehir efsanesi üzerine kuruyor. Efsaneye göre, Avrupa mitolojisinde karşılaştığımız yer cüceleri “gnome”lar çok uzun yıllar Köln’ün eski kent merkezinde yaşamışlar. Gece boyunca, buradaki zanaatkarların işlerini bitirmelerine yardım ederlermiş. Ancak bir gün, bir zanaatçının eşi cüceleri görmüş ve cüceleri buradan kovmuş. Cüceler, her sene sadece Heinzel’in Kış Masalı içi geri döner ve eski kent merkezini bir masal diyarına çevirirlermiş.

Nitekim, Heinzels Wintermarchen’i gezerken gnome’ları her bir detayda görebilirsiniz. Üstelik efsaneyi tamamlayan şekilde, Avrupa’nın dört bir yanından gelen el işi ustalarının tezgahlarını da göreceksiniz. Pazarın, Altermarkt girişinde zanaatkarlara ve el işlerini sergiledikleri stantlara ayrılmış bir bölüm var. Cam, keçe, kağıt, taş, ahşap gibi malzemelerden yapılan dekoratif objeler arasında ilginç hediyeler bulabilirsiniz.

Heumarkt’a kurulan buz pistinde kalabalığa karışabilir, ice stock pistindeki yarışmaları izleyebilirsiniz.  

Bu yazıyı yazanın bir yetişkin olduğunu ve ona rağmen ne kadar keyif aldığını düşünürsek, çocukların bu dünyayı çok seveceğine eminim.

Heinzels Wintermarchen, Altermarkt ve Heumarkt olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Heumarkt’ta kurulan Pazar 05.01.2025 tarihine kadar açık.  

4-Nikolausdorf – Rudolfplatz

Neumarkt ile Belçika Mahallesi arasında kalan Rudolfplatz’ta, eski şehir kapılarından biri Hahnentorburg’un etrafında kurulan pazar, diğerlerine göre çok daha sakin. Özellikle Markt der Engels ve Heinzel Wintermarchen ikilisini gördükten sonra, Nikolausdorf gözünüze pek kendi halinde görünebilir. Yine de Belçika Mahallesi’ne doğru giderken burada bir mola verebilirsiniz. Daha fazla noel pazarından kimseye zarar gelmez.

18 Kasım ve 23 Aralık tarihlerinde 11:00- 21:00 arası ziyaret edebilirsiniz.

5Kölner Hafen-Weihnachtsmarkt:

Çikolata Müzesi’nin önünde, denklemin içine Ren Nehri’ni de katan, kırmızı ve yeşilin hakimiyetinden çok gemi yelkenlerini çağrıştıran beyaz tenteli pagoda çadırlarının ağırlıkta olduğu bir Noel Pazarı’ndasınız. Deniz fenerleri, korsanlar, korsan gemileri arasında, sıcak şarabınızı fıçıların üstünde içebileceğiniz, meydandaki dönme dolaba binerek Ren Nehri ve Köln manzarasını izleyebileceğiniz alternatif bir Noel Pazarı.

15 Kasım-23 Aralık tarihleri arasında açık olan Noel Pazarı, 26 Aralık- 1 Ocak arası Yeni Yıl Pazarı’na dönüşüyor.

Yılın bu dönemi Köln’de olacak için çok keyifli bir seyahat, güzel bir hava, bolca yeni yıl coşkusu diliyorum.

Bir sonraki yazı, Noel Pazarları Yemek Rehberi’nde görüşmek üzere…

Meltem