Gün geçmiyor ki İtalya’nın bir başka güzel köşesi ile karşılaşmayalım. Sardinya da son zamanlarda karşılaştığımız o güzelliklerden sadece biri. Sicilya’dan sonra Akdeniz’in ikinci büyük adası. Muhteşem bir deniz ve keşfedilmeyi bekleyen küçük kasabalar ve şehirler, Sardinya’nın cazibesini hayli arttırıyor.
Tüm detayları ile Sardinya Gezi Rehberi hazırlamak için adada uzun zaman geçirmek gerekli. Çünkü kocaman bir adadan bahsediyoruz. Kuzeyi ile güneyi araçla neredeyse 5 saat. İyi haber ise Sardinya’nın birden çok merkezi var ve turkuaz sular için adanın dört bir tarafında dönmenize gerek yok. Gün sayınıza göre bir merkez seçip, o bölgeyi keşfedebilirsiniz. Sardinya gezilecek yerler listesi hayli kalabalık, bol alternatifli ve her zevke hitap edecek türden.
Bu yazıda Sardinya’da gezilecek yerlerden çok, Sardinya’ya gitmeden bilseniz iyi olur dediklerimi ve planlama yaparken dikkat etmeniz gerekenleri anlatmaya çalışacağım.
Sardinya’ya gitme fikri aklımıza düştüğünden beri kafamızda hep aynı sorular. Akdeniz’in ortasında bu kocaman adaya ne zaman gitmeli, kaç gün kalmalı, nerede konaklamalı ve nasıl planlamalı?
İyi bir planlama yapabilmek için önce bazı gerçeklerle yüzleşelim.
Alghero
- Sardinya büyük bir ada. Kısıtlı vaktiniz varsa adanın her tarafını gezmek için nafile bir çabaya girmeyin. Bu sadece büyük bir yorgunluk, tadı damakta kalan keyifler demek olacak. Sardinya’yı tam anlamıyla tavaf etmek en az iki hafta gerektirir.
- Sardinya için en az bir hafta ayırın. Bu, adadan keyif alabilmeniz için asgari zaman dilimi. Adada dolu dolu üç dört gün geçirmek için gelmek yorucu olacaktır. Özellikle Türkiye’den gidecekseniz aktarmalı uçuş yapmanız gerekecek.
- Adada araca ihtiyacınız olacak. Özellikle bir haftadan fazla kalacaklar bolca yol yapmayı göze almalı. Sardinya’nın bir kısmı hayli dağlık, yollar virajlı. Mümkünse iki şoförünüz olsun.
- Henüz Türkiye’den çok fazla kişinin Sardinya’yı tercih etmiyor oluşu adanın bilinmediği anlamına gelmiyor. Avrupalı, uzun yıllardır Sardinya’dan haberdar ve haziran sonundan eylül başına kadar, özellikle kuzeyi ve doğu yakası çokça turist ağırlıyor. Bu sebeple mümkünse haziran başı ve eylül sonunu tercih etmeye çalışın.
- Daha bütçe dostu bir tatil için adanın batısını tercih edin. Konaklama fiyatları batı yakasında ve adanın iç kesimlerinde çok daha uygun.
Sardinya’ya Ulaşım:
Sardinya ‘da üç havalimanı var. Kuzeybatıda Alghero, kuzeydoğuda Olbia ve güneyde Cagliari havalimanlarından birini tercih edebilirsiniz. Tek bir merkezde kalmayacaksanız farklı havalimanından dönüş yapmak da doğru bir hamle olacaktır. Olbia’ya uçup Cagliari’den dönerseniz adanın kuzeyi ve güneyi arasında doğu sahillerini gezebilirsiniz. Alghero-Olbia arası muhteşem bir kuzey turu olabilir.
Olbia Havalimanı, Sardinya’nın lüks turizm beşiği kabul edilen Costa Smeralda kıyılarına çok yakın. Bu sebeple Olbia uçuşları genelde daha pahalı oluyor.
Türkiye’den uçuş yapacaksanız İtalya’nın farklı şehirlerinden aktarmalı gidebilirsiniz. Uçuş sıklığı sebebi ile Roma en çok tercih edilen aktarma noktası.
Sardinya’da Araç Kiralama:
Denize sıfır bir otele yerleşip tatil boyunca hiç çıkmayacaksanız o zaman belki araç kiralamayı unutun diyebilirim. Bir de o zaman Sardinya’ya gitmeyin diye de eklerim. Ancak tek bir bölgede kalacaksanız dahi araca ihtiyacınız olacak. Sardinya’da toplu taşıma pek yaygın değil. Bazı yerleşim yerleri arasında otobüs ve tren seferleri olsa da çok kısıtlı. Üstelik görebileceğiniz birçok güzel kasaba, sahil ve koy var. Buralara ulaşmak için de tek çare araç kiralamak.
Araç kiraladığımız firmaya buradan bakabilirsiniz. Adanın kuzey ve doğu sahilleri çok daha turistik olduğu için buradaki yollar oldukça güzel. Ancak doğu yakasını ve kuzeydoğuda Alghero ve Sassari taraflarını da gezecekseniz bu bölgede hayli dağlık ve virajlı yollar var. Koylara giden yollar da bazen engebeli olabiliyor. Bu yüzden altı yüksek bir araç tercih etmeniz daha konforlu olur.
Sardinya motosikletli gezginlerin ve karavanla gezenlerin de çok sevdiği bir rota. Roma ve İtalya’nın başka bölgelerinden feribotla da ulaşmak mümkün.
Sardinya’da Konaklama:
Seyahatinizin kilit noktalarından biri ve en çok kafa yorulması gereken konu Sardinya’da nerede konaklamalıyım. Bunun için birkaç soruya cevap vererek nasıl bir Sardinya deneyimi istediğinize karar vermelisiniz. Sardinya’yı küçük küçük farklı tarzda adaların tek bir adada toplandığı bir merkez olarak düşünebilirsiniz.
Tatilde çok yorulmaktan hoşlanmıyorum, koy koy gezemem ve bütçe sıkıntım yok diyenler Costa Smeralda kıyılarını, çocukluyuz ama çok da lükse gerek yok diyenler Alghero ve Cagliari sahillerini, kalabalık ve genç gruplar Costa di Baunei koylarını, çok kalabalık olmasın, İtalyanların arasında kaynayıp gidelim diyenler batı sahillerini görmeli. Eğer Sardinya sizin için sadece deniz tatili demek değilse, biraz şehir keşfi de eklemek istiyorsanız özellikle Cagliari’ye yakın olmalısınız.
Diğer önemli soru Sardinya’da kaç gün kalacağım?
Yazının akışından da tahmin edebileceğiniz üzere, en az bir hafta ve üzeri olarak iki seçeneğim var.
Bir haftanız varsa, Palau ve Cagliari arasında kalan bölge Sardinya’yı keşfe başlamak için çok uygun. Bunun için de Cagliari’ye ya da Olbia’ya uçabilirsiniz. Böyle bir planlamada konaklamanızı ikiye bölmek mesafeleri kısaltacaktır. Costa Smeralda ve Costa di Baunei, yani Sardinya’nın en meşhur kıyıları bu tarafta. Ayrıca bu bölge turist ağırlamaya çok daha alışkın, daha az iletişim problemi yaşayacağınız bölgeler. Çünkü Sardinya’nın batısı ve iç kesimleri dil konusunda biraz daha el değmemiş. İtalyanca ya da Sarduca konuşabiliyorsanız ne ala!
Böyle bir rotada konaklamak için Olbia yakınlarını tercih ederseniz hem kuzeyde Palau çevresindeki sahilleri hem Aranci Körfezi’ndeki koyları ve sahilleri hem de Costa di Baunei’yi gezmek kolay olacaktır. Kalan günlerinizde ise ister batıya yönelerek Alghero çevresinde konaklayıp buradaki sahilleri keşfedebilirsiniz isterseniz güneye Cagliari’ye doğru inip başkent ve çevresinde olabilirsiniz.
Ancak Olbia’nın merkezinde kalmanızı önermem. Çok tatlı bir tarihi merkezi olan büyük bir şehir Olbia. Araç yoğunluğunun fazla olduğu, park sorunu yaşayabileceğiniz yerler yerine şehrin daha dışında ufak kasabalara şans verin. Olbia’da konaklamaktan çok daha bütçe dostu olacaktır.
Eğer batıya yönelecekseniz Bosa konaklamak için çok keyifli bir kasaba. Hem birbirinden güzel sahillere oldukça yakın hem de Alghero gibi görece daha büyük ve gezmenizi şiddetle tavsiye edeceğim bir şehre yakın. Konaklama fiyatları ise Alghero’ya çok daha uygun. Bu rotada dönüşünüzü Alghero’dan planlayabilirsiniz.
Güneye doğru devam edecekseniz, Cagliari, bir tam dolu gün ayrılması gereken bir şehir. Sardinya İtalya’ya bağlı özerk bir bölge ve Cagliari de başkenti. Konaklamanızın ikinci ayağını Cagliari’ye yakın yaparsanız hem günün bir kısmında şehri tanıma fırsatınız olur hem de güneydeki sahillere yakın olursunuz. Dönüş uçuşunuzu da Cagliari Havalimanı’ndan yapabilirsiniz.
Adada çok daha uzun kalacaklar ise hiç tereddüt etmeden adanın batı yakasını keşfedebilirler. Cagliari’nın batısından kuzeyde Alghero’ya kadar uzanan kısım, daha az turistle karşılaşacağınız yerler. Sahiller konusunda aklınızda soru işareti olmasın. Sadece daha bütçe dostu, daha mütevazı tesislerle karşılaşacağınız ama denizden aynı keyfi alacağınız bölgeler. Batının en büyük merkezi ise Oristano. Konaklama için de tercih edebileceğiniz bir şehir. Çünkü bir haftadan uzun sürecek bir seyahatte konaklama için bir durak daha eklemek gerekli.
Sardinya’yı uzun uzun gezecekler!
Adayı batıdan gezmeye başladığınız takdirde Seferihisar ya da Dikili’den Çeşme-Alaçata’yı doğru giden bir yolculuk gibi olacak. Fiyatların giderek arttığını, koyların biraz daha kalabalıklaştığını, mekanların biraz daha “estetik” olduğunu fark edeceksiniz. O yüzden hangi tarzdan daha çok hoşlanıyorsanız sona saklamak isteyebilirsiniz. Biraz abartılmış bu benzetmeden, kuzeye gittikçe girecek plaj bulamayacağız düşüncesine kapılmayın. Adanın en lüks köşesinde dahi herkes için seçenek var.
Çocukla seyahat deneyimim olmadığı için şimdi okuyacaklarınızı bir gözlem olarak yorumlayabilirsiniz. Bahsettiğimiz tüm bu yerler arasında çoğuna sadece deniz yoluyla ulaşabileceğiniz koylardan oluşan tek yer Costa di Baunei. Buradaki bazı koylara uzun yürüyüşlerle ulaşmak mümkün ancak çok ciddi bir efor gerektiriyor. Bu sebeple küçük çocukla seyahat edenlerin üstünü çizeceği yerler olabilir.
Bu koyları dahil etmezsek Sardinya’da özellikle küçük çocuklu ve bebekli ailelere çok uygun muhteşem sahiller var. Kum, sığ ve tertemiz bir su ve tesisli sahiller. Bu bağlamda göz korkutacak bir rota değil.
Deniz yoluyla ulaşım için de ister tur teknelerini tercih edebilirsiniz, isterseniz zodiac botlarla ulaşabilirsiniz. Kalabalık bir ekipseniz en güzel tekne kiralamak. Çok daha maliyetli ancak bir o kadar da konforlu bir deneyim.
Costa di Baunei koyları için tekneler genelde Porto di Cala Gonone ya da Porto di Santa Maria Navarresse Limanı’ndan kalkıyor. Tekne turlarına sadece Costa di Baunei için değil, adanın kuzeyinde ve güneyinde karaya çok yakın minik adalara gitmek için de katılabilirsiniz. Özel tekne kiralayacaksanız bu işi Sardinya’ya gitmeden ayarlayın. Yüksek sezonda bulmak pek mümkün olmayabilir.
Sardinya planlaması yaparken, üzerinde en çok kafa yorduğumuz noktaları paylaşmaya çalıştım. İnstagram hesabındaki sabit hikayelere bakmayı unutmayın ve eğer gidip gitmemek de kararsızsanız tereddüt etmeyin. Bütün bu detay planlamanın, kafa yormanın hakkını veren bir rota.
Keyifli seyahatler