Porto Gezilecek Yerler 2: Piknik Örtüleri Çantaya

Porto Gezilecek Yerler 2: Piknik Örtüleri Çantaya

Yazının başlığı kendini ele veriyor zaten. Evet, Porto’ya giderken en pöti karalisinden bir piknik örtüsü atmayı unutmayın valizlere. Yoksa tedarik için en yakın semt pazarına bir uğrayın gitmeden. Anladık ki Porto’nun parkı, bahçesi pek bol. Şehir manzaralı mı istersiniz, biraz nehir görsün mü istersiniz bilemedik o yüzden hepsini ekledik. İhtiyacınız olan bir market, biraz güneş. Eğer İstanbul’da, hafta sonu binlerce insanla sadece onlarca olan yeşil alanlara sığmaya çalışanlardansanız, Porto’da yeşillerin arasında biraz vakit geçirmek, küçük molalar vermek size iyi gelecek.

Gaia Bölgesi, en güzel nehir manzaraları için doğru adres
  1. Praça de Lisboa

Şehrin turistik kalbinde, bir zeytinlik gibi çıkıveriyor karşınıza bu bahçe. Listemizde yer alan en şehirli bahçe burası. Küçük bir mola vermek için çok ideal, ama kırmızı pöti kareli örtü burası için fazla iddialı olabilir. Clerigos Kulesi, Lello Kütüphanesi, Porto Üniversitesi, Doğal Tarih Müzesi’nin tam ortasına kondurulmuş bu bahçenin altında birkaç mağaza var. Burası için önerimiz bahçenin altında yer alan Porto’nun zincir kahvecisi Costa Cafe’den birer kahve alıp, hemen üst tarafa ışınlanmak. Akşam üstü, yer bulabilirseniz bahçenin içinde güzel kokteyler içebileceğiniz bir bar var.

Praça de Lisboa
  • Horto das Virtuades

Şehir içinde açık ara en sevdiğimiz mola noktası bu küçük bahçe oldu. Nasıl olduysa kendini saklamayı çok iyi şekilde başarmış, Douro Nehri manzaralı bu yeşil alan bizce kırmızı pötikareli örtüyü hakkedenlerden biri. Girişi Rua de Bandeirinha Sokağı’nda bulunan bahçe, turistlerin ilgisinden uzak bir grup Portolunun mesken edindiği noktalar arasında.

Horto das Virtuades
  • Jardins Do Palacio de Cristal

Örtüyü silkeleyin çünkü tekrar kullanacağımız başka bir yere gidiyoruz. Rua de Miguel Bombarda’yı ziyaret edenler için buraya ulaşmak çok daha kolay. Çünkü Bombarda’nın sonu Palacio de Cristal’e açılıyor. Tavus kuşları, gül bahçeleri, palmiyeler ve onlarca bitki çeşidiyle Palacio de Cristal, Porto’da uğramanız gereken noktalardan bir tanesi. Ücretsiz wi-fi noktalarının yanı sıra yine Gaia ve Douro Nehirlerinden oluşan mükemmel bir Porto manzarası vaat ediyor. Bahçenin tamamını gezmek en az iki saatinizi alabilir. Kısa bir göz atıp, en güzel manzaralı noktaları tespit edip yavaşça örtüyü sermek de ikinci tercih. Parkın içinde bir spor kompleksi ve Romantica Müzesi de var. Burası hem Portoluların hem de turistlerin sevdiği bir nokta. Ancak park kocaman, nüfus da az olunca herkese yetecek kadar alan kalıyor.

Jardins Do Palacio de Cristal
  • Foz do Douro

Manzara, yeşil çok güzel de deniz havasının verdiği duygu da bambaşka bir tarafta. Porto’nun en güzel yanlarından biri yarım saatlik bir tramvay yolculuğu ile bir anda kendinizi okyanus kıyısında buluyor olmanız. Foz do Douro, gördüğümüz en etkileyici plajlara sahip değil. Ancak yaz aylarının başlarında Porto’daysanız okyanus kenarında keyif yapma şansını elinizin tersiyle itmek istemezsiniz. 1 No’lu tramvay ile keyifli bir yolculuk ardından ulaşabileceğiniz bölge, Porto’nun daha sakin yüzünü gösteriyor. Tramvaydan inince 10 dakikalık kısa bir yürüyüş ile okyanusa kavuşuyorsunuz. Foz do Douro’da yakından bakmak isteyeceğiniz birkaç noktadan da bahsedelim. Bunlardan ilki Fortaleza de Sao Joao da Foz Kalesi. 1570 yılında inşasına başlanan kale 1647 yılında tamamlanmış ve şu an içerisinde sergiler düzenleniyor.

Sabah yürüyüş yapmak için de çok keyifli bir rota

Kaleden sonraki durak ise Foz do Douro’nun en çok fotoğraflanan noktası Farol de Felgueiras Deniz Feneri. Aslında buranın fotoğraflanmasındaki maharet fenerde mi yoksa durulmak bilmeyen dalgalarda mı karar veremiyoruz. Atlantik kıyısı, yaz aylarında nasıl olur bilemem ancak Nisan ayında dev dalgaları ile şov yaparken, rüzgârı ile de tam anlamıyla dövüyor.

Biraz daha ilerlediğiniz de Pergola de Foz ile karşılaşacaksınız. Buranın hikayesi ise 1930lu yıllarda Porto Belediye Başkanının eşinin, Nice’deki “Promenade des Anglais” den çok etkilenmesi ve aynısını Porto’ya da yaptırmasıyla başlamış. Bize sorarsanız sadece güzel fotoğraf çektirebileceğiniz bir nokta. Sırf burayı görmek için Foz do Douro’yu görmeye gelmek yerine, gelmişken görebilirseniz ne ala. Göremezseniz hiç önemli değil.

Okyanus kıyısında yürüyüş sizi Matosinhos semtine doğru götürür. Ancak biz rotamızı buradan Serralves’e çevirdik. Serralves’e gitmek için en uygun yol ise taksi ya da Uber kullanmak. 2,5 km’lik bu yolu yürümek de diğer bir seçenek. Serralves’e metro ya da tramvay ile ulaşmak mümkün değil.

  • Parque e Jardim da Fundaçao Serralves

Porto’da gezilecek yerler yazımızda Serralves Çağdaş Sanatlar Müzesi’nden bahsetmiştik. Ancak açık konuşalım, Serralves’in Bahçesi bizi müzeden daha çok etkiledi. Portolular için burası bir bahçe olabilir ancak bizim için koru unvanını çoktan hakketmiş bir yer. Biraz sanat, bol oksijen ve uzun bir yürüyüşe hazırsanız Serralves doğru bir adres. Buranın hikayesi aslında Avrupa’dan aşina olduğumuz hikayeler gibi. Bölgenin ekonomik ve siyasi alamda etkili kişilerine ait özel bir mülkün zaman içinde geliştirilmesi ve sonunda kamuya açılması süreci söz konusu. Vizelo Kontu Carlos Alberto Cabral ve kardeşine miras kalan ev ve arazinin, Alberto Cabrol sayesinde bugüne geldiğini görüyoruz. Şimdiki alana göre çok daha küçük olan bahçe, Cabral’ın 1925 yılında Paris’te düzenlenen Uluslararası Çağdaş ve Endüstriyel Sanatlar Fuarından etkilenmesi ve Fransız mimar Jacque Greber’i davet etmesiyle değişiyor. Şu an 18 hektarlık bir alana yayılmış bahçede 200 bin tür bulunuyor. 1940’lı yıllara kadar genişlemeye devam eden bahçe 1987’de ziyarete açılmış.

Serralves

Gül bahçeleri, kamelya ağaçları, bin bir türlü ağaç ve bitki çeşidi ve yolun sonunda sizi karşılayan çiftlik ile Serralves, özellikle çocuklu seyahat severlerin de keyif alacağı türden bir yer. Ziyaretiniz hafta sonuna denk gelirse, çocuklar için düzenlenen etkinliklere denk gelme olasılığınız yüksek. Ziyaretimiz esnasında Bio Blitz diye bir etkinliğe rastladık ve yaş grubu olarak hedef kitlenin biraz üstünde olsak da aktivitelerin bazılarına kayıtsız kalamadık.

Serralves

Piknik örtünüzü kirletecek, çim lekelerine sebep olabilecek birkaç adrese ek olarak tarihi şehir içinde Porto manzarası izleyebileceğiniz birkaç adresi de ekleyelim… Malum şehir yokuş ama bu demek değil ki her yokuşun sonu muhteşem manzaralara açılıyor.

  • Miradouro da Vitoria
  • Rua do Gen. Torres
  • Mosteiro da Serra Do Pilar
  • Rua das Virtudes-Passeio Virtudes
  • Rua do Mirdouro

Porto her anlamda size keyif verecek bir rota. En az bizim kadar keyifli vakit geçireceğiniz bir yolculuk diliyoruz.