Endülüs Gezi Rehberi: Önce Planlayalım Gerisi Kolay!

Endülüs Gezi Rehberi: Önce Planlayalım Gerisi Kolay!

Herşey güzel, herşey hoş da bizim gibi gittiği yere üç gün yerleşen seyahat severler için bir hayli zorlayıcı bir rota oldu. Bu zorluğu da başından öngörmüştük aslında. Şimdiye kadar neden erteledik? Çünkü Endülüs’ün dört ana şehri, (Malaga-Sevilla-Granada-Cordoba) birbiriyle iki saat mesafelik dört ayrı noktada tam bir baklava dilimi gibi konumlanmış. Hal böyle olunca nerede kalsak, hangi şehre ne kadar vakit ayırsak diye bir hayli kafa yormak gerekiyor. Üstelik bu baklava dilimini gezmek iki gece üç günlük kısa planlarımıza pek uymayacak gibiydi. Tam da bu sebeplerden ötürü, bu coğrafyanın bir senelik izni hakkettiğine ikna olduk ve yollara düştük.

Cordoba

Hangi Şehirde Konaklasak ?

Elinizde dört ana şehir, Cadiz, Ronda, Marbella gibi birçok minik şehir daha var. Artık bunlarla nasıl kombinasyonlar yapacağınız size kalmış. Bu ilk seyahat bizim için Endülüs’e giriş oldu. Sadece üç şehirde karar kıldık ancak ileride Endülüs’ün detaylarında kaybolmaya niyetimiz var.  Eminiz ki birçoğunuz da tıpkı bizim gibi Endülüs’e defalarca gitmeye niyet edip, görmeden dönmeyin denilen yerlerin farklı şehirlerde konumlanmasından dolayı ertelemişsinizdir. Evet, yorucu, evet belki biraz daha masraflı ama kesinlikle görülmesi gereken yerler olduğunu düşünüyoruz. Aşağıda detaylara girmeden önce rotamızı kaba taslak verelim. İstanbul’dan Malaga’ya uçtuk. Malaga’dan araba kiralayıp, konaklama için Sevilla’ya geçtik. Konaklama için Sevilla tek durağımız oldu. Granada ve Cordoba’ya da Sevilla’dan günübirlik geziler gerçekleştirdik.  Uçuş günlerini kenara koyduğumuzda, üç gün Sevilla ve bir gün Cordoba ve bir gün de Granada’da Endülüs’ün tadını çıkarmış olduk.

Sevilla

Sevilla ve Cordoba arası araçla bir buçuk saat sürüyor. Sevilla- Granada arası ise yaklaşık iki buçuk saatlik bir yol demek. Günübirlik Cordoba gezisi için çok yorucu oldu diyemeyeceğiz, ancak farklı şehirlerde konaklama düşünceniz varsa bu şehirlerden biri Granada olabilir. Hem Cordoba’ya göre daha büyük bir şehir hem de Sevilla ile arası daha uzak olduğu için, günübirlik bir gezi daha yorucu olacaktır. Sevilla’dan ayrılıp Cordoba’ya geçilen günün akşamı dönüş rotası Granada olursa, hem Granada’nın tadına doyasıya varmış olup hem de Malaga’ya dönüş yolu biraz daha kısalmış olabilir. Bu matematikteki olasılık problemleri gibi bir durum. Artık Sevilla’nın Granada’ya kombinasyonu mu olur Cordoba’nın Malaga’ya kombinasyonu mu olur bilmiyoruz ancak seçenek çok.

Özetlemek gerekirse bizim için akla yatan en makul seçenekler:

  1. Sevilla’da konaklama: Günübirlik Geziler
  2. Sevilla’da konaklama- yol üstü Cordoba- Granada konaklama
Sevilla

Sevilla’ya dönecek olursak en az iki günü hakkeden çok keyifli bir durak. Tavsiyemiz şudur ki, Endülüs’te en çok zaman ayıracağınız şehir Sevilla olsun. Kordoba’yı ise konaklama için eleyebilirsiniz. Konum olarak Sevilla ve Granada’ya eşit mesafede olduğu için bu şehirlerden birinde kaldığınız taktirde günübirlik bir gezi ile şehrin altını üstüne getirebilirsiniz. Sadece havaalanını kullandığımız için Malaga konusunda fikir beyan etmiyoruz. Malaga için başka planlarımız var.

Cordoba’da konaklamanıza gerek yok dememizin temel sebebi, listedeki diğer şehirlere kıyasla daha küçük olması. Zaman sıkıntınız yoksa ne ala. Keşke orada da konaklasanız. Çünkü vakit geçirdikçe deneyimlenecek şeylerin sayısı artıyor. Cordoba’nın tarihi merkezi 1984 yılına UNESCO İnsanlık Mirası listesine alınmış. Bu detaylar için Cordoba yazımızda buluşmak üzere diyelim.

Cordoba Camii

Araba Kiralamak mı Toplu Taşıma mı?

Kafamızı en çok karıştıran noktalardan ilki ulaşım konusu oldu. Aslında bu konu biraz da hangi şehirlerde konaklayacağınızla ilgili. Sürekli şehir değiştirip, gittiğiniz şehirlerde de konaklayacaksanız toplu taşıma daha ekonomik olabilir. Ancak yine büyük bir fark olacağını sanmıyoruz. Bizim için, günübirlik gezilerin sonunda Sevilla’ya döneceğimiz ve iki kişi olduğumuz için tren ya da otobüs ile git gel yapmak, yorgunluk ve zaman kısıtlaması da eklendiğinde, çok akılcı görünmedi. Fikir vermesi açısından otobüs ve tren biletleri fiyatlarına bakabileceğiniz siteyi buraya iliştiriyorum. Bilet fiyatlarının mevsime ve güne göre de değiştiğini belirtelim. Hadi bir de Kasım 2018 ayı için örnek bir tablo koyalım.

  • Malaga-Sevilla: Tren 24€-44€ /Otobüs 17€
  • Sevilla-Cordoba: Tren 15€/ Otobüs 13€
  • Sevilla-Granada: Tren 30€/Otobüs 23€
  • Cordoba-Granada: Tren 30€/ Otobüs 15€
Cordoba

Araç Kiralama meselesine gelirsek, gitmeden Avis’ten yedi günlük 120€’ya kiraladığımız araç, sigortalar dahil 240€ civarına denk geldi. Araç sigortası yapmama şansınız da var. Bu rakamı aşağı çekmek sizin elinizde. Avis dışında tercih edebileceğiniz birçok araç kiralama firması var ve çoğu da Avis’e göre çok daha ucuza denk geliyor. Bu konuda küçük bir pişmanlığımız var. Ancak şimdi tekrar düşündüğümüzde otopark ve benzin gibi bazı masrafları olmasına rağmen, araç kiralamak böyle bir gezi için yine de en güzel seçenek gibi görünüyor. Araç kiralarken küçük araçları tercih edin. Şehir içinde, tarihi merkezde araçla gezmeseniz bile, otele yerleşirken şehrin bu daracık sokaklarından geçmek zorunda kalabilirsiniz. zaten o daracık sokakları gördüğünüzden biran önce araçtan inip yolunuza yaya olarak devam etmek isteyeceksiniz.

Sevilla’da otopark ücreti biraz pahalı. Kapalı otoparklara günlüğü 18€’ya aracınızı bırakabilirsiniz. Otoparkı olan otel bulmak biraz zor ancak siz yine de gitmeden otelinizle iletişime geçin, çoğu otelin otopark için indirim sağlayan anlaşmaları oluyor. Bu indirimlerle otopark ücretinde günde 2.00€’luk bir tasarruf yapmış oluyorsunuz.

Kordoba ve Granada’da ise otopark ücreti bir iki Euro daha ucuz. Otopark ödemeleri için yanınızda yirmilik, onluk banknotlar bulundurun. Makinalar 20€ üstü banknotları kabul etmedikleri için kredi kartı kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

Granada

Toplam bir maliyet çıkarmak gerekirse, otopark ve yakıt masrafları da dahil araba kiralamak günlük 45€ civarına denk geliyor. Tekrar söylemek de yarar var, bu rakam firmaya ve yaptıracağınız ya da yaptırmayacağınız sigortalara göre değişebilir. Avis, Budget ya da Sixt gibi firmaların dışına çıkıp Rhodio, Goldcar, Centauro, Recordgo, Firefly gibi firmalardan birini seçerseniz, rakam çok daha uyguna gelecektir. Diğer firmaları çok duymadığımız için, gidince küçük sürprizlerle karşılaşmak istemediğimizden biraz temkinli davranıp, bilerek daha fazla ödemeye razı olduk. Ancak gittiğimizde fark ettik ki, saydığımız diğer firmalarda oldukça güvenilir görünüyor ve müşterisi de bir hayli fazla.

Yollara gelecek olursak, İspanya’da hem ücretli hem ücretsiz yollar var. A olanlar ücretsiz AP olanlar ücretli. İşin güzel tarafı, bu baklava dilimi coğrafyayı gezerken ücretsiz yolları kullanabiliyorsunuz. Olur da ücretli yola girerseniz, ödemeler gişelerden nakit temin ediliyor. AP (autopista) geçiş ücreti 3,5€. Tabelalandırma konusunda da İspanyollar iyi iş çıkarmışlar. Koyu bir sohbete dalmadığınız sürece çıkışları kaçırma şansınız yok.

Granada- Al Hamra Sarayı

Gezilecek yerlere başlamadan önce, seyahatinizi planlamada yardımcı olacağını düşündüğümüz ve tecrübe ettiğimiz noktaları sizinle paylaştık. Bundan sonrası ise ister otobüs ister tren ister özel araçla olsun, bu güzel coğrafyanın tadını çıkarmak. Dağına taşına zeytin ağaçları dikilmiş şehirler arası yolları, turunç ağaçlarının süslediği şehir merkezleri, minik kasabalarıyla unutamayacağınız bir seyahat olacağına eminiz. Biz ne kadar yorulduysak, bir o kadar da eğlendik. En az bizim kadar eğleneceğiniz mükemmel bir güzergâh olmasını temenni ediyoruz. Endülüs coğrafyasının en büyük şehri olan Sevilla hakkındaki yazımıza bakarak bu durak ile ilgili ipuçlarını da notlarınıza ekleyin deriz.